Καθυστερήσεις στην επέκταση του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Καθυστερήσεις στην επέκταση του διαδρόμου 10-28 στο Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αρ. Πρωτ 22991/20.09.2011   

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στην επέκταση του διαδρόμου 10-28 του Αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την περιοχή και εκτιμάται ότι η ολοκλήρωσή του θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τη λειτουργία του αεροδρομίου. Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες, όμως, που παρουσιάζονται κατά την κατασκευή του, έχουν ως συνέπεια το έργο, το οποίο αναμενόταν να παραδοθεί τον περασμένο Ιούλιο να παραδοθεί στο τέλος του 2013.

Ο διάδρομος προσαπογειώσεων θα εξυπηρετεί περισσότερες πτήσεις, ακόμη και υπερατλαντικές, οι οποίες λόγω έλλειψης υποδομών δεν πραγματοποιούνται σήμερα. Έτσι θα αυξηθεί η εμπορική και τουριστική κίνηση, αφού θα καθιερωθούν μακρινά δρομολόγια. Σημειωτέον, ότι θα μπορούν να πραγματοποιούνται πτήσεις, με άσχημες καιρικές συνθήκες, με πυκνή ομίχλη και νέφωση, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ενόργανης προσγείωσης και αυτόματης προσέγγισης. Έτσι, θα επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, οι οποίες ταλαιπωρούν τους επιβάτες και ακυρώνονται δρομολόγια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε προτίθεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

Απάντηση Υπουργείου